Kullanım alanı yaygın ve geniş olan klasik oda dekorasyonunun bir parçası olduğu düşünülse de, son dönemlerde imal edilen ranza modelleri oldukça estetik tasarımlarıyla genç yatak odalarının ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor. Okul yurtları gibi kalabalık yerlerin yatakhanelerinde kullanılagelen  mevcut alanın daha verimli şekilde kullanılabilmesini sağladığı için tercih ediliyor. Gün içinde hareketliliğin vermiş olduğu yorgunluğun atılacağı ranzalı yatak modellerinin işlevsel olması kadar rahat ve dinlendirici olmasına da dikkat edilmelidir. Bu bakımdan seçim yapılırken fiyat odaklı değil, kalite odaklı hareket edilmesi icap ediyor.

Aileler tarafından da tercih edilen tamamen ahşaptan imal edildiği gibi tamamen demirden de imal edilebiliyor. Genellikle aileler tarafından tercih edilen modeller, ahşaptan imal edilen ve dekoratif açıdan göze hitap eden ürünleridir. Yurt, cezaevi, askeriye gibi kurumlarda kullanılan modeller ise demirden imal edilenlerdir. Daha uzun süre dayanabilen demir yapılı modellerinin aileler için de uygun tasarlanılan modelleri söz konusudur. Ancak ahşap modellerin demire göre çok daha sağlıklı olması, tercih edilebilirliğini artırıyor.

Ürünleri seçerken imalatında kullanılan malzemeye dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle küçük çocukların yatacakları ürünlerin ahşaptan imal edilen modeller olması daha doğrudur Metal ürünler sağlık açısından MDFA sendromu yaratabilmektedir. Böylece daha iyi dinlenme ortamı ve atmosferi sağlanabileceği gibi küçük çocuklar için tehlike yaratmayan bir modeli tedarik edilmiş olur. Genç odaları için imal edilen ranza tasarımları göz alıcı bir odanın vücuda getirilmesini sağlayabilir.

Ranza  ve fiyatları

Kullanmanın sağladığı avantajlardan yararlanmak ve daha konforlu bir dinlenme ortamı sunmak için dikkat edilmesi gerekiyor. Küçük odalarda birden fazla kişinin dinlenebilmesini sağlayan yetişkin ve çocuklar için imal edilen farklı modelleri bulunuyor. Düz ve sade tasarımlı modeller kadar, çocukların hayal dünyasına hitap eden ürünler de yer alıyor.

Çocuklar için alınacak ürünlerin dekoratif açıdan iyi olması gerekiyor. Çocukların hayal dünyasına hitap eden modellerin tercih edilmesi odalarında daha neşeli ve eğlenceli vakit geçirebilmelerini sağlıyor. Çocukların odalarını benimsemeleri ve orada zaman geçirmeyi kabul edebilmeleri için onların istedikleri renkler seçilmelidir. Ailelerin çocuklarının hayal dünyalarına en uygun seçimi yapmaları halinde çocuk odaları ailenin minik üyeleri için parka dönüşebilir.

Bazı modelleri tasarımsal olarak mükemmeli ifade ediyor olsa da, imal sırasında kullanılan malzemeler açısından ideal bir modelini ifade etmeyebilir. Özellikle çocukların odasına alınacak modellerinde çok ucuz fiyattan satışa çıkan ürünlerin tercih edilmemesi önem ifade ediyor. Çocukların sağlığına zarar vermeyen malzeme kullanılarak üretilip, üretilmediğine odaklanılması gerekiyor. Bu açıdan ailelerin bilinci olması ve en ucuz ranzaların değil en sağlıklı modeli bulmaya çalışmaları lazımdır.

Tasarım için kullanılan boya ve vernik gibi ürünlerin ise, kimyasal bazlı olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Gerekli standartlara uygun imal edilmeyen ürünlerin kesinlikle genç odalarına konulmaması icap ediyor. Su bazlı boyama teknolojisinden yararlanılarak yapılan değişik tasarım çalışmaları çocukların zarar görmesini engelliyor. Çocuklarınıza kaliteli bir oda konforu sunmak için mutlaka birinci sınıf malzeme ve işçilik kullanılarak iüretilen ürünleri tedarik edin!